Mobiliteitsmonitor Regio Groningen-Assen 2019

22 maart 2021

De mobiliteit is in de afgelopen zes jaar in de hele regio Groningen-Assen fors gegroeid. Dat blijkt uit de Mobiliteitsmonitor Regio Groningen-Assen 2019. De Mobiliteitsmonitor is samengesteld door het CBS Urban Data Center Regio Groningen (UDC). Het UDC is een samenwerkingsverband tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek en de gemeente Groningen.

 

 

 

In 2020 heeft het UDC de mobiliteitsmonitor Regio Groningen-Assen (RGA) van 2017 geactualiseerd door hier nieuwe informatie aan toe te voegen. Welke trends en ontwikkelingen zijn er te zien?

  • De mobiliteit in de regio als geheel is toegenomen. De sterkste groei is te zien bij reizen met de bus, en ook het aantal fietsers in Groningen is toegenomen.
  • Het woon-werkverkeer tussen de RGA en gebieden hierbuiten is gestegen. Er wordt meer gebruik gemaakt van P+R terreinen. Op de meeste locaties in de gemeente Groningen is desondanks nog parkeercapaciteit aanwezig.
  • Het aantal HBO- en WO-studenten in Groningen is toegenomen met 7.000. Omdat deze minder vaak naar Groningen verhuizen dragen zij bij aan de toename van mobiliteit.
  • De modal split laat zien dat er binnen de gemeente Groningen voornamelijk gebruik wordt gemaakt van de fiets, waar de auto favoriet is bij verplaatsingen over grotere afstanden (>7,5 km).

De mobiliteitsmonitor 2019 laat zien dat de eerder ingezette groei op economisch en mobiliteitsvlak doorzet, en het regionale bereikbaarheidsbeleid het gewenste effect heeft. De monitor kan daarom gezien worden als aanmoediging om het beleid voort te zetten, en daarbij te focussen op de fiets, P+R’s en hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). De mobiliteitsmonitor 2019 biedt tevens een goede basis om de effecten van de huidige corona crisis op het gebied van mobiliteit in de RGA te laten zien.

 

Download de Mobiliteitsmonitor Regio Groningen-Assen 2019