OIS en Data Science Kennisnetwerk bundelen krachten bij slimmer inzetten scanauto

7 februari 2020

Hoe kan de gemeente Groningen zijn scanauto nog efficiënter inzetten? Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS)  bundelde de krachten met andere ‘data-wetenschappers’ in het Noorden om antwoord te geven op een aantal prangende vragen van de directie Stadstoezicht. In de kantine van de locatie Harm Buiterplein stortten ze zich in groepjes op de analyse van big data.

De scanauto rijdt door de straten op zoek naar auto’s waarbij niet is betaald of waarvan de parkeertijd is verstreken. “Het gaat ons natuurlijk niet om het uitdelen van zoveel mogelijk boetes”, zegt Marlies Schutte, beleidsmedewerker bij Stadstoezicht. “Een goede controle helpt bij het verminderen van de parkeerdruk. Jij vindt het toch ook fijn om je auto kwijt te kunnen? We willen daarom graag weten waar en wanneer de controle nog beter kan. Maar ook antwoorden vinden op vragen als: worden parkeerplaatsen wel optimaal benut? Zijn er genoeg betaalautomaten? Heeft het weer invloed op betalingsgedrag? Dat soort dingen.”

Optimale route
Data kunnen uitkomst bieden. De deelnemers aan de bijeenkomst hebben data gekregen met informatie over de tijdstippen waarop de wagen scans maakt van kentekens van betalende en niet-betalende auto’s. Zij kunnen deze data gebruiken om te analyseren wat de optimale route kan zijn om daar te zijn waar nog niet wordt betaald voor het parkeren. Of wat de optimale route voor de scanauto is om goed zichtbaar te worden voor het publiek. Zes groepen gaan de data analyseren.

Nieuwe wetenschap
Deze deelnemers zijn afkomstig uit het kennisnetwerk ‘Data Science’ van Samenwerking Noord, een nieuw IT-samenwerkingsverband in Noord Nederland. Het Kennisnetwerk richt zich op Data Science, de nieuwe wetenschap die meerwaarde uit data wil halen. Het netwerk beschouwt Data Science als een voor de toekomst zeer belangrijke wetenschap en zet zich in om hierover kennis in het Noorden op te bouwen en te behouden.

Leuke gegevens
“Het is belangrijk om als gemeente mee te werken aan de ontwikkeling van het vakgebied van big data in Noord-Nederland”, zegt Jeanine Vosselman, hoofd van OIS. “Het is een vakgebied waar heel erg veel in gebeurt. Organisaties die goed gebruik maken van big data doen het beter dan anderen. Daarom denk ik dat het zeer waardevol is om die kennis in het Noorden te bevorderen. Maar het is natuurlijk ook spannend om te kijken of we leuke gegevens naar boven kunnen halen.”

Slimme mensen
Jeanine vervolgt: “Wij hebben als gemeente heel veel data, zoals bijvoorbeeld die van de scanauto. We vinden het een mooie uitdaging om 50 slimme mensen samen te laten werken en te kijken of er nog méer uit die data te halen is. Dat levert ons interessante inzichten op, het is goed voor het vakgebied en ook nog eens goed voor het netwerk.”

 

Resultaten
De resultaten van de avond zijn divers. Zo hebben een aantal groepen zich gericht op het herkennen van patronen in bijvoorbeeld de uitgedeelde boetes of de route van de auto. Andere groepen hebben zich gericht op het voorspellen van het aantal boetes of de betrouwbaarheid van de scandata.

‘Yes we scan!’
De resultaten hebben de directie Stadstoezicht nieuwe inzichten gegeven. Marlies: “We weten nu bijvoorbeeld dat er slecht wordt betaald in de late uurtjes van de avond. Dit soort inzichten kunnen we goed gebruiken. Onder het motto ‘Yes we scan!’ zijn we nu met OIS aan de slag met een module om de routes van de scanauto slimmer te kunnen plannen.”

Controles
“In wijken waar mensen netjes betalen, kunnen we met minder controles af. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Daarnaast weten we dat mensen bij korte bezoekjes soms een gokje nemen door niet te betalen. Aan de hand van de data kunnen we daar gerichtere controles op uitvoeren. Hopelijk is het straks helemaal niet meer nodig om bekeuringen uit te delen”, zegt Marlies lachend.

Scanauto
In onderstaand filmpje legt stadstoezichthouder Fred uit hoe de scanauto werkt in de praktijk en wat de gemeente met de inzet ervan wil bereiken.

 

Nieuwe scanauto gemeente Groningen from Gemeente Groningen on Vimeo.