OIS maakt Data Wise

12 februari 2020

Begin september werd OIS gevraagd mee te werken aan het programma van de minor Data Wise van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze minor leert studenten te werken met grote hoeveelheden data en kritisch na te denken over het gebruiken van data in de maatschappij. De deelnemende studenten (in totaal 60) aan deze interdisciplinaire minor kwamen vooral van de faculteiten Economics and Business (32 stuks), en Science and Engineering (10 stuks).

 

 

College
In een college legde Loes uit hoe OIS omgaat met (grote hoeveelheden) data. De basismonitor en de wijkkompassen passeerden de revue. Er was aandacht voor het Inwonerspanel Groningen Gehoord en voor het vak data science / machine learning. Erik vertelde tijdens zijn college een verhaal over databases, data warehouses en business intelligence en over ‘turning data into information’. Dit illustreerde hij met hoe data van de scanauto van Stadstoezicht worden geanalyseerd.

Het college werd afgesloten met een aantal belangrijke tips voor de studenten om ‘data wise’ te worden:

  • gebruik en creëer metadata van je databestanden;
  • visualiseer de data om meer inzicht te krijgen en je data beter te leren kennen;
  • documenteer je stappen, voor jezelf en anderen;
  • denk na over de reproduceerbaarheid van je data en analyse;
  • leer basis programmeervaardigheden;
  • denk na over je doelen en de data die je hiervoor nodig hebt voor je begint.

 


Onderzoek leefbaarheid en veiligheid

In het kader van de minor brachten de studenten hun opgedane kennis over data in de praktijk bij een opdrachtgever. OIS nodigde een groepje studenten uit om aan de slag te gaan met de leefbaarheids- en veiligheidsenquête. Deze enquête vraagt inwoners van de gemeente Groningen naar zeer diverse onderwerpen: van het onderhoud van de openbare ruimte tot mantelzorg, van omgang met buurtgenoten tot de kwaliteit van de woning, van veiligheid tot deelname aan de maatschappij. OIS was benieuwd of de Groningse wijken, aan de hand van een zogeheten clusteranalyse, kunnen worden ingedeeld in groepen op basis van gezamenlijke kenmerken. Zo kan er een “typologie” ontstaan van Groningse wijken.

In korte tijd wisten de studenten zich de data en de analysemethode eigen te maken en ligt er voor OIS een stapel resultaten die goed onder de loep worden genomen.