Sporen naar de toekomst

1 december 2008

In september 2007 gaven de besturen van de twee provincies en twaalf gemeenten van de Regio Groningen – Assen een speciaal projectbureau de opdracht om plannen voor het openbaar vervoer in de regio uit te werken, met de tram als belangrijk onderdeel.
De eerste tramverbinding stond al vast: van Groningen Hoofdstation naar Zernike, het regionale centrum voor hoger onderwijs.
Lijn 1 zou ook de binnenstad moeten ontsluiten, een van de grootste publiekstrekkers van de regio. De vraag daarbij was wat de beste route is voor deze eerste tramverbinding. Op de volgende bladzijden vindt u het antwoord op die vraag, en meer dan dat. We stellen voor de eerste tram door de binnenstad van Groningen te laten rijden, over de Grote Markt. Meteen erna volgt de aanleg van de tweede tramlijn, die Hoofdstation Groningen verbindt met het UMCG en Kardinge. Daarnaast presenteren we een reeks ingrijpende verbeteringen aan de regionale spoorverbindingen: van Veendam tot Zuidhorn en Leeuwarden, en van Noord-Groningen tot Assen.