Uit de auto

1 december 2009

De ‘Week van de Vooruitgang’ wordt jaarlijks in honderden gemeenten georganiseerd. In Groningen gebeurde dat dit jaar met de titel ‘Uit de auto’. Deze week is bedoeld om alternatieven voor de auto onder de aandacht te brengen voor een gezondere, schonere en veiligere leefomgeving.

De themaweek vond in 2009 plaats in de periode van 13 tot en met 22 september. De gemeente Groningen organiseerde in die week het themaweekend ‘Uit de auto’. In dit weekeind waren er bijzondere acties en activiteiten met als thema duurzaam vervoer.
Men kon gratis met de bus reizen binnen de gemeentegrenzen en kinderen konden met Kids4Nix gratis mee in de Arriva-trein.

In de Korrewegwijk, Oosterparkwijk en de Oranjebuurt zijn brunches georganiseerd voor de wijkbewoners met wethouder Dekker (Oranjebuurt) en wethouder Visscher (Oosterparkbuurt) om aandacht te besteden aan duurzaam vervoer.

Men kon zich door de stad laten rondleiden door bekende Groningers, zoals dhr. Bootsma, dhr. Yspeert en dhr. Doevedans met als leidend thema duurzaam vervoer.

Op het stationsplein waren de strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen te zien. Deze ‘beesten’ zijn gemaakt van restmateriaal en bewegen door de wind.

Verder was er op zondag gelegenheid mee te doen aan tal van activiteiten op de Grote Markt. Bezoekers konden helpen energie op te wekken voor het podium, op een quiz-fiets fietsen of een segway (elektrisch step) uitproberen. Ook kon men zijn eigen kostuum maken van restmateriaal en een weesfiets pimpen. Verder was er een workshop stunten op een BMX-fiets en konden stadjers meedoen met een windmee-fietstocht.