Stadjers over buurtgebouwen 2012

30 mei 2013

28 procent van de stadjers bezoekt wel eens een buurtgebouw (sociaal-culturele buurtaccommodatie die beschikbaar is voor wijkbewoners voor ontmoeting en participatie door algemene activiteiten).

Dit blijkt uit een enquête onder bijna 6.000 inwoners van de gemeente Groningen. De gemeenten liet deze enquête uitvoeren in het kader van het nieuwe accommodatiebeleid.

De gesubsidieerde buurtgebouwen worden beter bezocht dan de gebouwen die geen subsidie van de gemeente ontvangen; 13 tegen 4 procent komt hier minstens eens per maand.

Vooral in de wijk Lewenborg en de nieuwbouwwijken in het noordoosten komen veel bewoners regelmatig in een gesubsidieerd buurtgebouw, 25-30 procent. Ook meer Beijumers en inwoners van de dorpen in de gemeente bezoeken regelmatig een buurtgebouw.

Het Dok in Lewenborg en MultiFunctioneel Centrum De Wijert en Helpman in De Wijert hebben de sterkste posities in hun wijk als we de wijkbewoners vragen naar het belang van buurtgebouwen voor de wijk.

Belangrijk voor een buurtgebouw vindt men de sfeer en de uitstraling van het gebouw en aansprekende activiteiten. Als redenen voor niet-bezoek geven stadjers vooral dat ze er geen behoefte aan hebben, of niet weten wat er in het buurtgebouw te doen is. Verder noemt men de afstand als bezwaar en in sommige wijken de aard van de activiteiten. De prijs van de activiteiten en het gebouw zelf worden nauwelijks als reden voor niet-bezoek genoemd.

De stadjers hebben een lichte voorkeur voor grotere buurtgebouwen met een gevarieerd aanbod waar wijkbewoners ook voor andere zaken terecht kunnen en voor beheer door vrijwilligers (met professionele leiding).

bekijk de rapportage en de cijfers

ga naar het nieuwe accommodatiebeleid